Джерела з історії харчування волинського населення ранньомодерної доби
DOI:
https://doi.org/10.30840/2413-7065.3(64).2017.120312Ключові слова:
харчування, продукти, зернове господарство, тваринництво, протестація, свідчення, декрет, заповітАнотація
Одним із найважливіших чинників, що впливає на біологічний розвиток людини, є здоров’я, яке залежить від харчування. В статті аналізуються види актової документації земських та ґродських судів як джерела масового характеру, що містять інформацію про продукти харчування ранньомодерного населення Волині.Посилання
ARTIUKH, L. (1977). Ukrainian Folk Cooking: A Historical and Ethnographic Research. Kyiv: Naukova dumka,156 p. [in Ukr.]
ARTIUKH, L. (1991). Culture and Life of the Ukrainian Population: A Teaching Guide. Kiev: Lybid, 232 p. [in Ukr.]
Acts on the Economic and Legal Relations of the Christians in the 17th–18th Centuries. Vol. 1, Part 6. (1876). In: The Archives of South-Western Russia Issued by the Temporary Commission for the Analysis of Ancient Acts, 795 p. [in Rus.]
VORONCHUK, I. (2001). Possessions of the Ostrozky Princes in Eastern Volhynia (According to the Inventory of 1620). Kyiv–Starokostiantyniv, 416 p. [in Ukr.]
VORONCHUK, I. (2014). On Illnesses and Medical Practices in the Early Modern Age Volhynia. Staryi Lutsk. Naukovo-informatsiinyi zbirnyk (Old Lutsk: Collection of Scientific-Informational Materials), (10), Lutsk, pp. 165–177. [in Ukr.]
VORONCHUK, I. (2014). Record Books of Borough and Terrestrial Courts as a Source for the History of Ukrainian Early Modern Everyday Life. In: Volhynia of the 16th Century, Vol. 1. of Ukrainske povsiakdennia rannomodernoi doby: zbirnyk dokumentiv. (Ukrainian Everyday Life of the Early Modern Period. Collection of Documents). Kyiv: Feniks, pp. 6–74. [in Ukr.]
HONTAR, T. (1979). Folk Food of Ukrainians in the Carpathians. Kyiv: Naukova dumka, 138 p. [in Ukr.]
KRAVCHENKO, V., YAKOVENKO, N. (1990). Trade in Ukraine of the 16th – the Middle of the 17th Century. Volhynia and Dnieper Ukraine. Kyiv: Naukova dumka, 406 p. [in Ukr.]
SMOLIAR, V. (2006). The History of Nutrition. Kyiv: Medytsyna Ukrainy, 351 p. [in Ukr.]
Volhynia of the 16th Century, Vol 1. of V. BEZPALKO, M. VYSOTIN, I. VORONCHUK, M. KUCHERUK, Yu. CHUBYK, comps. (2014). Ukrainske povsiakdennia rannomodernoi doby: zbirnyk dokumentiv. (Ukrainian Everyday Life of the Early Modern Period. Collection of Documents). Kyiv: Feniks, 776 p. [in Ukr.]
–16. Central State Historical Archives of Ukraine in Kyiv (CSHA of Ukraine in Kyiv) [in Ukr.]
WYCZASKI, A. (1969). Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w. Warsawa: Państwowe naukowe, 223 s. [in Pol.]
DEMBINSKA, M. (1968). Materialne i biologiczne warunki bytu. Kwartalnik Historii Kultury Materialney, T. 61 (2), ss. 361–371. [in Pol.]
KUCHOWICZ, Z. (1992). Człowiek polskiego baroku. Łódz: Wydawnictwo Łódzkie, 418 s. [in Pol.]
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Nina Palamarchuk Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons 2.0 із зазначенням авторства — Некомерційна — Без похідних творів, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Змінювати матеріал і використовувати його в комерційних цілях заборонено.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).