Вплив продовольчого забезпечення на ритми життя містян

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30840/2413-7065.4(73).2019.186574

Ключові слова:

час, простір, продовольча картка, система нормованого постачання, повсякденні практики

Анотація

У статті робиться спроба простежити вплив продовольчої ситуації на сприйняття і використання містянами часу і простору. Їжа – базова потреба людського організму. В екстремальних умовах, коли продовольство стає обмеженим, життя людей все більше підпорядковується пошуку їжі. Часто це змушує містянина по-іншому використовувати свій час та простір міста, виробляти нові щоденні звички. Особливо чітко взаємозв’язок між станом продовольчого забезпечення містян та їх щоденними маршрутами і ритмами життя простежується в часи існування централізованої системи регулювання продовольчого забезпечення.
У цьому тексті на основі аналізу функцій та способів використання продуктової картки киянами в 1940-ві роки фіксуються зміни у їх повсякденні, використанні часу та простору. Закритий тип торгівлі за картками сприяв тому, що простір міста для його мешканців ставав ще більш фіксованим і пролягав, як правило, повз три головних об’єкти: магазин, до якого були прикріплені, робота, базар. Карткова система отримала владу і над часом містян, оскільки щоденна норма на хліб вимагала щоденного відвідування торговельних точок, де отоварювалися картки, а цей процес нерідко супроводжувався величезними чергами. Невелика кількість і набір продуктів, які можна було купити за картками, змушували містян щодня думати про додаткові джерела харчування. Насамперед таким джерелом став базар, де багато киян годинами простоювали з надією щось купити або обміняти. Увага приділяється також тому, як користування продуктовими картками впливало на зміну звичок харчування містян, розуміння ними рівня заможності, залучення їх до нелегального продажу та обміну продуктів.

Біографія автора

Oksana Ovsiiuk, Науково-дослідний інститут українознавства

Оксана Овсіюк

кандидат історичних наук, завідувач відділу культурологічних досліджень НДІУ

Посилання

COLLINGHAM, L. (2013). Taste of War: World War II and the Battle for Food. London: Penguin Books, 672 p. [in Eng.]

GOLDMAN, W., FILTZER, D. (2015). Hunger and War: Food Provisioning in the Soviet Union during World War II. Indiana University Press, 392 p. [in Eng.]

MOSKOFF, W. (2002). The Bread of Affliction: The Food Supply in the USSR during World War II. Cambridge University Press, 276 p. [in Eng.]

VRONSKA, T. (1995). Life and Living Conditions of the Ukrainian Urban Population in War (1943–1945). Kyiv: NASU Institute of History of Ukraine, 83 p. [in Ukr.]

VRONSKA, T. (1998). Rationing System in Ukraine during War and Early Postwar Periods (1941–1947). In: Storinky voiennoi istorii: zbirnyk naukovykh statei (Pages of War History: Collected Scientific Articles), Vol. 2, pp. 163–183. [in Ukr.]

HALCHENKO, S. (2007). Urban Population of Central Ukraine in the Rationing Conditions (1943–1947). [A thesis for Candidate of Sciences degree in History of Ukraine. Specialty: 07.00.01]. Cherkasy, 215 p. [in Ukr.]

LARIN, A. (1974). Resuming Food Supply of the Urban Population in the USSR after the Liberation from the Nazis. Ukrainskyi istorichnyi zhurnal (Ukrainian Historical Journal), (7). Кyiv, pp. 50–57. [in Ukr.]

LYUBIMOV, A. (1968). Trade and Supply during the Great Patriotic War. Moscow: Ekonomika, 231 p. [in Rus.]

MALAKOV, D. (2010). Citizens of Kyiv. War. Germans. Kyiv: Amadei, 364 p. [in Ukr.]

OVSIIUK, O. (2017). Life after Occupation: Kyiv Citizens’ Daily Life in 1943–1945. Kyiv: Duliby, 176 p. [in Ukr.]

STEEL, C. (2014). Hungry City. How Food Shapes Our Lives. Мoscow: Strelka Press, 456 p.

CHERNYAVSKIY, U. (1964). War and Provisions. Food Supply of Urban Population during the Great Patriotic War (1941–1945). Moscow: Nauka, 208 p. [in Rus.]

CHERNYAVSKIY, U. (1961). Food Supply of the Cities during the Great Patriotic War. Istoricheskiye zapiski (Historical Proceedings), (69), pp. 3–26. [in Rus.]

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Платформа наукових ініціатив