Джерела з історії харчування волинського населення ранньомодерної доби

Автор(и)

  • Nina Palamarchuk НДІУ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30840/2413-7065.3(64).2017.120312

Ключові слова:

харчування, продукти, зернове господарство, тваринництво, протестація, свідчення, декрет, заповіт

Анотація

Одним із найважливіших чинників, що впливає на біологічний розвиток людини, є здоров’я, яке залежить від харчування. В статті аналізуються види актової документації земських та ґродських судів як джерела масового характеру, що містять інформацію про продукти харчування ранньомодерного населення Волині.

Біографія автора

Nina Palamarchuk, НДІУ

Ніна Паламарчук, науковий співробітник відділу історичних пам’яток

Посилання

ARTIUKH, L. (1977). Ukrainian Folk Cooking: A Historical and Ethnographic Research. Kyiv: Naukova dumka,156 p. [in Ukr.]

ARTIUKH, L. (1991). Culture and Life of the Ukrainian Population: A Teaching Guide. Kiev: Lybid, 232 p. [in Ukr.]

Acts on the Economic and Legal Relations of the Christians in the 17th–18th Centuries. Vol. 1, Part 6. (1876). In: The Archives of South-Western Russia Issued by the Temporary Commission for the Analysis of Ancient Acts, 795 p. [in Rus.]

VORONCHUK, I. (2001). Possessions of the Ostrozky Princes in Eastern Volhynia (According to the Inventory of 1620). Kyiv–Starokostiantyniv, 416 p. [in Ukr.]

VORONCHUK, I. (2014). On Illnesses and Medical Practices in the Early Modern Age Volhynia. Staryi Lutsk. Naukovo-informatsiinyi zbirnyk (Old Lutsk: Collection of Scientific-Informational Materials), (10), Lutsk, pp. 165–177. [in Ukr.]

VORONCHUK, I. (2014). Record Books of Borough and Terrestrial Courts as a Source for the History of Ukrainian Early Modern Everyday Life. In: Volhynia of the 16th Century, Vol. 1. of Ukrainske povsiakdennia rannomodernoi doby: zbirnyk dokumentiv. (Ukrainian Everyday Life of the Early Modern Period. Collection of Documents). Kyiv: Feniks, pp. 6–74. [in Ukr.]

HONTAR, T. (1979). Folk Food of Ukrainians in the Carpathians. Kyiv: Naukova dumka, 138 p. [in Ukr.]

KRAVCHENKO, V., YAKOVENKO, N. (1990). Trade in Ukraine of the 16th – the Middle of the 17th Century. Volhynia and Dnieper Ukraine. Kyiv: Naukova dumka, 406 p. [in Ukr.]

SMOLIAR, V. (2006). The History of Nutrition. Kyiv: Medytsyna Ukrainy, 351 p. [in Ukr.]

Volhynia of the 16th Century, Vol 1. of V. BEZPALKO, M. VYSOTIN, I. VORONCHUK, M. KUCHERUK, Yu. CHUBYK, comps. (2014). Ukrainske povsiakdennia rannomodernoi doby: zbirnyk dokumentiv. (Ukrainian Everyday Life of the Early Modern Period. Collection of Documents). Kyiv: Feniks, 776 p. [in Ukr.]

–16. Central State Historical Archives of Ukraine in Kyiv (CSHA of Ukraine in Kyiv) [in Ukr.]

WYCZASKI, A. (1969). Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w. Warsawa: Państwowe naukowe, 223 s. [in Pol.]

DEMBINSKA, M. (1968). Materialne i biologiczne warunki bytu. Kwartalnik Historii Kultury Materialney, T. 61 (2), ss. 361–371. [in Pol.]

KUCHOWICZ, Z. (1992). Człowiek polskiego baroku. Łódz: Wydawnictwo Łódzkie, 418 s. [in Pol.]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30

Номер

Розділ

Історичні студії