Трансформації гастрономічної культури українців у США у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття та її роль у збереженні етнічної ідентичності (На основі публікацій часопису Союзу Українок Америки «Наше життя» 1944–2016 рр.)
DOI:
https://doi.org/10.30840/2413-7065.1(70).2019.161892Ключові слова:
українська кухня, українська кухня в еміграції, етнічна ідентичність, кухарські книги, історія української кулінарії, гастрономічна культура, кулінарна мода, повсякденне харчування, харчова поведінкаАнотація
У статті проаналізовано кулінарні рубрики часопису Союзу Українок Америки «Наше життя» з 1944 по 2016 рік, а також інші матеріали журналу (авторські статті, подорожні замітки, спогади та листи до редакції), що пов’язані з харчуванням, гастрономічною культурою американців українського походження. Часопис «Наше життя» орієнтується на жіночу аудиторію, висвітлюючи проблеми збереження етнічної ідентичності, професійне зростання жіноцтва та повсякденні турботи. Ці матеріали є віддзеркаленням актуальних тем української громади у світі, ролі й статусу жінки у родині, на роботі, у суспільстві, гастрономічних практик та кулінарних тенденцій. Розкривається важлива функція народної кулінарії у збереженні та промоції етнічної ідентичності в мультикультурному середовищі. З’ясовано, як розвивається українська кухня в американському просторі (культурному, етнічному, економічному, кліматичному). Аналіз гастрономічних матеріалів часопису дає можливість виявити актуальні проблеми збереження, адаптації та розвитку української кухні з другої половини ХХ ст. до початку ХХІ ст. Встановлено, що знання української гастрономічної традиції, обізнаність з обрядовими стравами не одне десятиріччя слугували механізмом, що забезпечував відчуття етнічної спільності, належності до української громади. Простежено, що місцеві американські продукти, свята, кулінарна мода та відмінна від української американська система мір та ваги позначилися на гастрономічній традиції американців українського походження, вплинули на розвиток української кухні в американському суспільстві. Завдяки організаційній діяльності Спілки Українок Америки висвітлені зміни харчової поведінки, уявлень про корисну чи шкідливу їжу, правил етикету та гостини. Окремо окреслено питання ролі обрядових страв у сучасному світі американців українського походження та можливості української кухні бути гастрономічною візитівкою українців.Посилання
ZAKLYNSKA, O. (2014). New Vitamin Cuisine. Kyiv: Bohuslavknyha, 151 p. [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1944). (6–7). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1950). (8). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1951). (5). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1952). (3). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1955). (9). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1956). (2). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1956). (4). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1957). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1957). (2). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1957). (4). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1957). (10). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1959). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1960). (2). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1960). (8). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1962). (5). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1964). (9). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1967). (8). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1968). (8). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1969). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1969). (4). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1969). (6). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1969). (8). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1969). (11). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1971). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1972). (6–7). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1973). (5). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1974). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1974). (10). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1978). (6). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1978). (7). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1978). (9). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1978). (11). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1990). (7). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1993). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1993). (3). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1993). (6). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1993). (10). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1999). (1). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1999). (3). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (1999). (10). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (2000). (4). [in Ukr.]
Nashe Zhyttia. (2001). (12). [in Ukr.]
Prymachenko, Ya. Transposed Persons. [online] Available at: http://www.history.org.ua/?termin=Peremischeni_osoby [in Ukr.]
Ukrainian National Women’s League of America. [online] Available at: http://www.unwla.org/Ukrainian/AboutUs.html [in Ukr.]
CHAPLENKO, N. (1980). Ukrainian Names in Meals and Cuisine. New York: Ukrainian National Women’s League of America, 113 p. [in Ukr.]
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Olena Braichenko Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons 2.0 із зазначенням авторства — Некомерційна — Без похідних творів, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Змінювати матеріал і використовувати його в комерційних цілях заборонено.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).