DOI: https://doi.org/10.30840/2413-7065.1(70).2019.161892

Трансформації гастрономічної культури українців у США у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття та її роль у збереженні етнічної ідентичності (На основі публікацій часопису Союзу Українок Америки «Наше життя» 1944–2016 рр.)

Olena Braichenko

Анотація


У статті проаналізовано кулінарні рубрики часопису Союзу Українок Америки «Наше життя» з 1944 по 2016 рік, а також інші матеріали журналу (авторські статті, подорожні замітки, спогади та листи до редакції), що пов’язані з харчуванням, гастрономічною культурою американців українського походження. Часопис «Наше життя» орієнтується на жіночу аудиторію, висвітлюючи проблеми збереження етнічної ідентичності, професійне зростання жіноцтва та повсякденні турботи. Ці матеріали є віддзеркаленням актуальних тем української громади у світі, ролі й статусу жінки у родині, на роботі, у суспільстві, гастрономічних практик та кулінарних тенденцій. Розкривається важлива функція народної кулінарії у збереженні та промоції етнічної ідентичності в мультикультурному середовищі. З’ясовано, як розвивається українська кухня в американському просторі (культурному, етнічному, економічному, кліматичному). Аналіз гастрономічних матеріалів часопису дає можливість виявити актуальні проблеми збереження, адаптації та розвитку української кухні з другої половини ХХ ст. до початку ХХІ ст. Встановлено, що знання української гастрономічної традиції, обізнаність з обрядовими стравами не одне десятиріччя слугували механізмом, що забезпечував відчуття етнічної спільності, належності до української громади. Простежено, що місцеві американські продукти, свята, кулінарна мода та відмінна від української американська система мір та ваги позначилися на гастрономічній традиції американців українського походження, вплинули на розвиток української кухні в американському суспільстві. Завдяки організаційній діяльності Спілки Українок Америки висвітлені зміни харчової поведінки, уявлень про корисну чи шкідливу їжу, правил етикету та гостини. Окремо окреслено питання ролі обрядових страв у сучасному світі американців українського походження та можливості української кухні бути гастрономічною візитівкою українців.

Ключові слова


українська кухня; українська кухня в еміграції; етнічна ідентичність; кухарські книги; історія української кулінарії; гастрономічна культура; кулінарна мода; повсякденне харчування; харчова поведінка

Повний текст:

PDF

Посилання


ZAKLYNSKA, O. (2014). New Vitamin Cuisine. Kyiv: Bohuslavknyha, 151 p. [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1944). (6–7). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1950). (8). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1951). (5). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1952). (3). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1955). (9). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1956). (2). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1956). (4). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1957). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1957). (2). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1957). (4). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1957). (10). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1959). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1960). (2). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1960). (8). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1962). (5). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1964). (9). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1967). (8). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1968). (8). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1969). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1969). (4). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1969). (6). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1969). (8). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1969). (11). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1971). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1972). (6–7). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1973). (5). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1974). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1974). (10). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1978). (6). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1978). (7). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1978). (9). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1978). (11). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1990). (7). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1993). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1993). (3). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1993). (6). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1993). (10). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1999). (1). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1999). (3). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (1999). (10). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (2000). (4). [in Ukr.]

Nashe Zhyttia. (2001). (12). [in Ukr.]

Prymachenko, Ya. Transposed Persons. [online] Available at: http://www.history.org.ua/?termin=Peremischeni_osoby [in Ukr.]

Ukrainian National Women’s League of America. [online] Available at: http://www.unwla.org/Ukrainian/AboutUs.html [in Ukr.]

CHAPLENKO, N. (1980). Ukrainian Names in Meals and Cuisine. New York: Ukrainian National Women’s League of America, 113 p. [in Ukr.]




Copyright (c) 2019 автор і журнал

ISSN 2413-7103 (Online), ISSN 2413-7065 (Print).

© "Науково-дослідний інститут українознавства Міністерства освіти і науки України, 2001-2019.