Лондонський журнал «Сурмач» як джерело вивчення історії життя і діяльності колишніх вояків-українців на чужині

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30840/2413-7065.3(76).2020.212774

Ключові слова:

журнал «Сурмач», ОБВУ (Об’єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії), українська діаспора, українські дивізійники, військознавча тематика

Анотація

Уперше предметом дослідження став маловідомий в Україні військознавчий журнал української еміграції «Сурмач».
Засновником і видавцем цього видання було Об’єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії (ОБВУ) – громадська організація українців, зареєстрована в Лондоні 1949 року. Виходив у Лондоні з 1955 по 1997 рік. Спочатку як двомісячник, згодом – квартальник, від середини 1960-х років – як річник. Перше число – січень 1955. Останнє – 1997. Головний редактор – в останні роки – С. Фостун.
Повної підшивки цього журналу немає в жодній книгозбірні України, вона досі не оцифрована, редакція не мала сайта. З огляду на це автор проводив дослідження цього видання в Бібліотеці-архіві ім. Шевченка Союзу Українців у Великій Британії (СУБ) у Лондоні.
Об’єктом обсервації стали також пов’язані з діяльністю цієї редакції архівні документи та матеріали Об’єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії в Лондоні та Британcької Національної Бібліотеки (British Library).
З’ясовано особливості становлення часопису та специфіку редакційної політики, програму, завдання, читацьке призначення. Журнал започатковувався для колишніх і майбутніх українських вояків і мав виконувати чотири головних завдання: кристалізувати характер українського вояка; поглиблювати любов до України; прищеплювати найвищі ідеали українця-вояка; ознайомлювати з найвищими досягненнями військової техніки, тактики та стратегії.
Увага зосереджена на аналізі тематичної палітри «Сурмача». Вона висвітлюється за такими напрямками: військознавство (історія, тактика, стратегія, огляди поточних військових подій, рецензії на твори військової тематики); життя й діяльність ОБВУ та споріднених українських комбатантських організацій в Європі та Америці; мемуаристика та спомини дивізійників; поезія, проза, воєнні нариси; релігійна тематика; редакційні статті.

Біографія автора

Mykola Tymoshyk, КНУКіМ

Микола Тимошик

доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики КНУКіМ

Посилання

Instead of the Foreword. (1955). Surmach, Vol. 1, p. 3. [in Ukr.]

Publishing Activity. (1980). Almanakh OBVU (AFUS Almanac), Vol. 2. London, p. 42. [in Ukr.]

The Editor’s Note. (1955). Surmach, Vol. 5, p. 40. [in Ukr.]

I. F. (1965). A Centennial of Victoria Cross Establishment. Surmach, Vol. 3, p. 16. [in Ukr.]

From the Letters to Editors. (1957). Surmach, Vol. 1 (9), p. 31. [in Ukr.]

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Україна і світ